Neúnosné zaťažovanie podnikateľov môže mať opačný ako očakávaný efekt

06.02.2013 Bratislava

Bratislava 6. februára (TASR) - Neúnosné zaťažovanie podnikateľov aj obyvateľstva vysokými daňami, odvodmi a ďalšími poplatkami môže mať opačný, ako očakávaný efekt, teda zvýšenie príjmov do stále deravého štátneho rozpočtu. Skúsenosti však ukazujú, že vysoké dane už v histórii spôsobili kolaps nejedného mocného štátu. Myslí si to prezident Združenia podnikateľov Slovenska (ZPS) Ján Oravec.

Ako povedal pre TASR, nezaškodilo by zodpovedným sa občas obhliadnuť aj do histórie, ktorá je nevyčerpateľným zdrojom skúseností.

Kuriózne dane

"Dane z príjmov, spotreby a majetku sa vyvinuli ako tri najčastejšie používané spôsoby zdaňovania. Umelé znižovanie príjmov, nepriznávanie spotreby a problémy pri stanovovaní hodnoty majetku však výbercov daní často nútili vymýšľať úplne absurdné dane." Tvrdí Oravec a ako príklad uvádza viacero nezmyselných daní tak z minulosti, ako aj dnešných dní. Takou, podľa neho, je určite "močová daň", ktorú v prvom storočí nášho letopočtu zaviedli rímski cisári Nero a Vespasián. Odtiaľ pochádza príslovie, ktoré sa zachovalo do dnešných dní - Peniaze nesmrdia.

Ďalším vhodným príkladom je "Daň za zbabelosť alebo nezávislosť". Presný názov závisí od uhla pohľadu. V 12. storočí ju platili tí poddaní anglického kráľa, ktorí sa chceli vykúpiť z povinnosti bojovať za kráľa na bojovom poli.

Ďalej daň z brady. Zaviedol ju v 16. storočí v Anglicku kráľ Henrich VIII., aby získal dodatočný zdroj príjmov a v 18. storočí cár Peter Veľký v Rusku, aby donútil svojich poddaných holiť sa.

Ani súčasnosť sa nemá za čo hanbiť

Na Novom Zélande v roku 2003 po tom, čo sa zistilo, že až 50 % skleníkových plynov pochádza z metánu vypúšťaného najmä kravami, sa pripravovala daň postihujúca túto biologickú potrebu kráv. Zrušili ju však skôr, ako stihla vstúpiť do platnosti. Aj 75-% daň z príjmov zavedená vo Francúzsku má svoje čaro a už stihla vyvolať odchod bohatších Francúzov do zahraničia.

Tukovú daň v roku 2011 zaviedla dánska vláda ako pokus odradiť občanov od jedál s vyšším obsahom tuku. Nedávno ju už aj stihla zrušiť. A daň z metra rozvodov. Maďarská vláda ju celkom nedávno uvalila na energetické firmy, aby tak zaplátala deravý rozpočet.
 

Vyberte región